Impressie van de premiere

musical in Amsterdam

foto: Armand Keisri

Zaterdagavond 15 juni 2013 19.15 uur. In de hal van de KK staan al een boel gasten te wachten tot de deur naar de kerkzaal open gaat. De ingang is deze keer de hoofdingang van het kerkgebouw.

19.30 Uur: de deur gaat open en in een compleet verbouwde kerkzaal kunnen de gasten vast hun plek zoeken voor dat wat straks komen gaat. Het toneel staat op een totaal andere plek dan wat normaliter het geval is bij activiteiten die in de kerkzaal plaats vinden.

Het plubliek stroomt binnen en binnen afzienbare tijd zijn alle 500 zitplaatsen bezet. De musical kan zo beginnen. Door Thea Doelwijt (tekst en idee van de musical) worden de overige medewerkers van dit project voorgesteld. Ds. Stefan Bernhard heeft daarna drie minuten om in een notendop de aanleiding en het doel van deze musical uit te leggen.
En dan is het zover. Negentien gedreven mensen van alle leeftijden en ways of life die geen enkele professionele acteurs ervaring hebben zetten met een enorm enthousiasme en passie het verhaal van slaven / de rol van de kerk en de afschaffing van de slavernij neer.
Het eerste bedrijf speelt zich in Afrika af, waarbij schitterende Afrikaanse kleding en de drums het verhaal compleet maken. In het tweede bedrijf is Herrnhut de stad waar br. Christiaan en zr. Johanna ons terugbrengen in de tijd hoe het geloof naar Suriname gebracht werd vanuit de Duitse zending. En dan het derde bedrijf Suriname. Hier horen wij
hoe het de slaven vergaan is, wat voor impact het Christendom op hun leven heeft gehad. En natuurlijk de afschaf-fing van de slavernij in 1863. Prachtige kleding van de diverse bevolkingsgroepen, zang en dans maken zichtbaar hoe een multiculturele maatschappij inclusief diverse verschillende geloven eruit kan zien.

De toeschouwers werden in het verhaal dat de musical vertelde gezogen, zeker waar het de wreedheden van de slavernij betrof. Natuurlijk werd er ook gelachen, zeker toen een groep vrijgekochte vrije slaven op vakantie was in Amsterdam en een zeer goed geïnformeerde gids over de geschiedenis van diverse grachtenpanden vertelde.
De sfeer was goed, en het verhaal dat verteld werd was zeker de moeite waard. Applaus viel de groep spelers al voor de pauze ten deel. Na de pauze en aan het eind van het stuk was een staande ovatie hun deel. Alle acteurs worden voorgesteld en ontvingen een mooi boeket als dank.
Thuis konden de toeschouwers nog eens rustig het verhaal / de tekst van de liedjes nalezen in het programma boekje dat men gratis meekreeg.

Alle werk dat verzet is om deze musical van de grond te krijgen is het zeker waard geweest. Als Surinamers / EBG-leden mogen wij trots zijn op het stuk. Ik roep dan ook iedereen op om zoveel mogelijk een financiële bijdrage/ steun te blijven leveren / bijdragen aan de kosten die deze productie met zich meebrengt.

Mavis Penig

Voor foto’s van de voorstelling kijk op de website van de EBG Amsterdam Stad&Flevoland

Am 15. Juni 2013 waren viele Gäste in die Koningskerk der BG Amsterdam Stad&Flevoland gekommen. Sie alle waren gekommen um die Premiere des Musicals: ‘Unterwegs in die Freiheit‘ mit zu erleben. auf einem ungewohnten Platz, hinten im Kirchensaal, war ein Podium aufgebaut. Schnell füllte sich der Saal mit den etwa 500 Zuschauern
Nach einer Begrüßung durch Thea Doelwijt, die Autorin des Musicals, und von Stefan Bernhard, im Namen der Brüdergemeine die den Auftrag für das Musical geben hatte, begann die Aufführung.
Mit viel Passie spielten, sangen und tanzten die 19 Schauspieler die Geschichte der Sklaverei und der Befreiung nach, vom Begin in Afrika bis nach Suriname. Auch die Herrnhuter Missionare kamen in Bild. Der zweiter Teil führte die Zuschauer ins heute, wo noch viele Zeugnisse der Geschichte zu entdecken sind.

Mit viel Musik bekamen die Zuschauer die schmerzlichen Seiter den Sklaverei erzählt. Aber es konnte auch gelacht werden. Ein langanhaltender Applaus zeigte, dass die Schauspieler, muskanten und Mitarbeiter den richtigen Ton getroffen hatten, um die Geschichten ‚mit einem Lach und einer Träne‘‚ zu erzählen.

Stefan Bernhard

Musical ‘op weg naar Vrijheid’ gaat in première

Musical Op weg naar VrijheidEen moderne musicalproductie op hoog niveau waarin enthousiaste personen (m/v) een podium krijgen om te schitteren!

Op 1 juli 2013 zal worden herdacht dat de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen 150 jaar geleden officieel is afgeschaft door het Nederlandse Koningshuis.
Het is een uitdaging om culturele tradities en kunstvormen (muziek, dans, verhalen, beelden en kleding) uit de tijd van de Trans-Atlantische slavernij aan het brede publiek aan te bieden en bovendien te zien wat er na de emancipatie (1863) speelde. Dit gebeurt juist nu, in een tijd waarin kennis grotendeels virtueel wordt overgebracht.

›Op weg naar vrijheid‹ is uitgegroeid tot een indrukwekkend muzikaal schouwspel met een zelfbewuste kijk op het verleden, het heden en de toekomst. De toeschouwer wordt swingend meegenomen door de tijd.

De kunstuitingen uit het gedeeld historisch erfgoed van Nederland en Suriname zijn verrassend en worden neergezet in het Nederlands en in de andere talen die in de periode van de Trans-Atlantische slavernijperiode al bestonden of zijn ontstaan in de voormalige overzeese gebieden.

De spelers vallen op door zeer bekwaam zangtalent.
Thea Doelwijt (idee en tekst), Denise Jannah en Maureen Koenders (composities) hebben met de jongere en oudere sisa’s nanga brada’s, zusters en broeders, vier maanden intensief gewerkt, met medewerking van regisseuse Marjorie Boston en choreografe Dulcita Dors.

Voorstellingen zijn gepland in Amsterdam, Rotterdam, Almere en Zeist. De première vindt plaats op zaterdag 15 juni om 20:00 uur in de Koningskerk te Amsterdam. Kaarten: € 15 inclusief een drankje.

Kaartverkoop voor de verschillende voorstellingen:
Theater Zuidplein, Rotterdam – www.theaterzuidplein.nl

En na de kerkdiensten op zondag in de volgende kerken:
De Koningskerk, Amsterdam-Watergraafsmeer
Wi Eegi Kerki, Amsterdam-Zuidoost (zondags na de dienst)

Reserveringen van kaarten:
Deze zijn ook mogelijk via de website van de Evangelische Broedergemeente Amsterdam Stad & Flevoland: www.ebga.nl

Meer informatie nodig?
T: 020 694 2888 dagelijks van 10:00–16:00 uur

Download hier de flyer.
(NB. U moet daarvoor ook op de volgende site op de link boven klikken.)

Am 15. Juni findet in der Kirche der Brüdergemeine in Amsterdam die Premiere des Musicals ‚Unterwegs in die Freiheit’ statt. Unter Leitung von Thea Doelwijt (Text), Dennise Jannah und Maureen Koenders (Musik) und anderen haben 20 jüngere und ältere Geschwister ein Theaterspektakel einstudiert, in dem mit Gesang und Tanz die Geschichte und Gegenwart von Sklaverei erzählt wird. Weitere Aufführungen sind geplant in Almere, Amsterdam Zuidoost, Rotterdam und Zeist.

Reactie uit Paramaribo op de Musical

Onverwacht konden Bisschop Ritfeld en familie
de boekpresentatie op 29 juni j.l. meemaken
- ook het neusje van de zalm:
een gedeelte uit de musical voor Keti Koti 2013!

 

We hebben genoten van de ‘launch’ van dit project
en hopen dat in juli 2013 het complete theaterstuk
ook in Suriname kan worden opgevoerd.
(Agnes Ritfeld)

Leest U zelf de reactie van Agnes Ritfeld! Klik hier

Wilt U dit project steunen?
Stort U dan een donatie op deze rekening: 45.49.09.403 t.n.v. Evangelische Broedergemeente Nederland o.v.v. Keti Koti 2013 Musical

Voorproefje

Tijdens de boek presentatie op 29 juni jl. kreeg het publiek een voorproefje
van de musical te horen dat volgend jaar zal worden opgevoerd.
Het was een denderende aftrap:

√ “Colours of God” – een enthousiast jongeren-koor van de EBG Amsterdam-Stad,
√ teksten van Thea Doelwijt en
√ muziek van Denise Jannah
Wilt U ook proeven? Dat kan hier

Wilt U dit project steunen?
Stort U dan een donatie op deze rekening:
45.49.09.403 t.n.v. Evangelische Broedergemeente Nederland
o.v.v. Keti Koti 2013 Musical