Inhoud van het tijdschrift over Keti Koti

Herrnhuter boteWerkelijk vrij: Johannes 8,36. Een Bijbelstudie van Stefan Bernhard

Op weg naar vrijheid. Een stuk uit de musical van Thea Doelwijt

Zoektocht naar vrijheid. Van Rita Harry

Hernhutter Theologie en Slavernij. Van Hans-Beat Motel

Samen met de ouders uitgezonden naar Suriname. Herinneringen van Luise Vollprecht en Conrad Clemens

Bischoppen in dialoog. Een Dubbel-interview met Humbert Hessen en Theodor Clemens

“Zoektocht in vrijheid“ De werking van het boek. Van Mildred Uda-Lede

Duitse Hernhutters en Surinaamse Anitri’s. Hernhutter Evangelie in de context van Suriname. Van Martin Theile

Tijdschrift met Keti Koti 2013

Herrnhuter bote

Voor het eerst heeft de Broedergemeente een tweetalig tijdschrift uitgegeven, die in Nederland en Duitsland te verkregen is. In dit eenmalige blad staan een aantal informatieve artikelen over verschillende aspecten van Broedergemeente en Keti Koti 2013. Dit tijdschrift is in de kerkdiensten van de EBGgemeenten te verkrijgen.

Voor een overzicht van de inhoud

Für Information in Deutsch siehe die
website vom Herrnhuter Boten

 

Film bij ‘Zoektocht in Vrijheid’

Bijna een jaar geleden kwam het boek Zoektocht in Vrijheid uit. Daarin vertellen twaalf mensen uit EBG-kring wat ze nu nog merken van het slavernijverleden. Het was de bedoeling dat hun verhalen een aanzet geven tot gesprekken in EBG-gemeenten. We hebben gemerkt dat het boek inderdaad zijn weg naar de gemeenten gevonden heeft en aan zijn doel beantwoord.

Enkele mensen die in het boek aan het woord kwamen, hebben hun verhaal nu ook voor de camera verteld. Daniël Claas heeft hen geïnterviewd. Het is de bedoeling dat de film eind mei beschikbaar is en dan naast het boek een rol kan spelen bij het op gang brengen van gesprekken.

Het ZZg wil op deze manier een bijdrage leveren aan het proces dat zo belangrijk is voor de EBG: samen kijken naar het verleden vanuit de verschillende perspectieven die in de kerk aanwezig zijn.

PS. De film is eind mei via www.zzg.nl, beschikbaar.

Zoektocht in Vrijheid Film 

Film zum Buch ‘Unterwegs in Freiheit‘

Die Zeister Missionagesellschaft hat zu dem vorig Jahr erschienenen Buch ‚Unterwegs in Freiheit‘ einen Film gemacht. Darin sind einige der Geschwister zu sehen und zu hören, die Interviews zum Buch beigetragen haben. Der film kann auf der website www.zzg.nl bestellt werden.

Werken met het boek “Zoektocht in vrijheid”

Het boek “Zoektocht in vrijheid”…

In elf interviews komen twaalf mensen aan het woord: Zij leggen uit hoe zij het verleden zien, hun ervaringen vandaag de dag en wat zij voor de toekomst belangrijk vinden.
(Zur deutschen Übersetzung siehe unten ↓)

…in Uw gemeente als onderwerp?

Misschien kent U het boek al en vindt U het onderwerp belangrijk voor de vrouwenkring, de mannengroep, de jongerengroep… – belangrijk dus voor de gemeente? Maar misschien vraagt U zich af: Hoe kan ik het boek in de gemeente voorstellen? Hoe kan ik het onderwerp bespreekbaar maken? Antwoord op deze en nog meer vragen krijgt U hier:

Workshop: Hoe werken met het boek “Zoektocht in vrijheid”?

leiding? zr. Lothy Bouwe-Day
voor wie? vrijwilligers uit de Evang. Broedergemeente
wanneer? zaterdag, 10 november, 11.00 – 13.00 uur,
afsluiting met een lunch (kosten € 5,00)
waar? EBG Haarlem, Parklaan 34, 2011 KW Haarlem
aanmelden? graag bij Ds. S. Bernhard via mail:
bernhard (at) ebg.nl

Die deutsche Übersetzung “Unterwegs in Freiheit”…

ist zu bestellen bei der Evangelischen Brüder-Unität, Badwasen 6,
73087 Bad Boll
, Tel.: 07154-94 21 0; Email: brueder-unitaet (at) bb.ebu.de
Inhalt: In Interviews kommen zwölf surinamisch-niederländische
Geschwister zur Sprache mit ihrer Sicht der Geschichte und deren Bezügen zur Gegenwart.
Ziel: Anhand dieser Texte können entsprechende Themen in Gemeinde, Kreisen und Gruppen anschaulich gemacht werden z.B. “Bedeutung der Sklaverei und der Haltung der damaligen Brüdergemeine für uns als Geschwister heute”
.
Idee: Das Buch ist als Anfang eines Gespräches und Austausches innerhalb der gesamten europäisch-festländischen Provinz gedacht.

 

Zoektocht in vrijheid

Mildred Uda-Lede heeft 12 personen geïnterviewd over de betekenis van het slavernijverleden voor hen en de rol van de kerk in het verleden en heden. Alle geïnterviewden zijn leden van de Evangelische Broedergemeente van Surinaamse afkomst, nakomelingen van tot slaaf gemaakten of van Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders.

Het eerste interview begint met de volgende woorden:

“Eigenlijk is het de vraag, hoe wij waarlijk vrije zusters en broeders kunnen zijn? Ik denk dat het zoekproces naar het antwoord hierop, al een tijd aan de gang is. Wij zijn bezig elkaar in de ogen te kijken en proberen de dingen te bespreken. Maar wat volgens mij nog altijd in de relatie een rol blijft spelen, is het feit van de erkenning van de slavernij. Zolang die erkenning niet plaats vindt, zal er voor mijzelf altijd een zeker spanningsveld in de relatie met mijn witte broeders blijven bestaan.”

Het doel van het boek is het om het gesprek binnen de Broedergemeente, in en tussen de kerken op gang te brengen over het verleden – om door erkenning van het verleden te ontdekken hoe “wij waarlijk vrije broeders en zusters van elkaar kunnen zijn”.