Zoektocht in vrijheid

Mildred Uda-Lede heeft 12 personen geïnterviewd over de betekenis van het slavernijverleden voor hen en de rol van de kerk in het verleden en heden. Alle geïnterviewden zijn leden van de Evangelische Broedergemeente van Surinaamse afkomst, nakomelingen van tot slaaf gemaakten of van Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders.

Het eerste interview begint met de volgende woorden:

“Eigenlijk is het de vraag, hoe wij waarlijk vrije zusters en broeders kunnen zijn? Ik denk dat het zoekproces naar het antwoord hierop, al een tijd aan de gang is. Wij zijn bezig elkaar in de ogen te kijken en proberen de dingen te bespreken. Maar wat volgens mij nog altijd in de relatie een rol blijft spelen, is het feit van de erkenning van de slavernij. Zolang die erkenning niet plaats vindt, zal er voor mijzelf altijd een zeker spanningsveld in de relatie met mijn witte broeders blijven bestaan.”

Het doel van het boek is het om het gesprek binnen de Broedergemeente, in en tussen de kerken op gang te brengen over het verleden – om door erkenning van het verleden te ontdekken hoe “wij waarlijk vrije broeders en zusters van elkaar kunnen zijn”.

Reacties zijn gesloten.